spelreklam

Regeringen vill ha totalförbud mot spelreklam

Den nya spellagen som trädde i kraft den den 1 januari i år innehöll ett krav på att den spelreklam som visas ska vara “måttfull”. Detta har varit en het debatt sen årsskiftet då det här med “måttfullt” har inte varit helt tydligt och varit lätt att kringgå. Tidigare i år ställde civilministern Ardalan Shekarabi ett ultimatum till spelbolagen om att de va tvungen att självreglera den aggressiva spelreklamen. Om de inte gjorde detta skulle regeringen vidta åtgärder som sanktioner eller dra in deras licens.

Nu vill man ha totalförbud

spelreklam

Den sista mars lämnades en gemensam handlingsplan in för branschen men civilministern var inte nöjd med åtgärderna. Nu presenteras en mer strikt plan för hur den kritiserade reklamen ska stoppas av regeringen. I handlingsplanen finns det enligt Expressen en del om att att inom kort starta utredning för att förbjuda reklam för det som dom kallar ”farligt spel”, där ingår nätcasinon.

Under presskonferensen onsdagen den 24 april säger Shekarabi att situationen med spelreklam är ohållbar. Problemen ligger både i innehållet och den stora omfattning som spelreklamen har. Han fortsätter under presskonferensen att berätta att det finns mandat för utredaren att föreslå ett förbud mot spelreklam, antingen totalt eller partiellt. Lagen kommer då att likna den marknadsföringslag som finns mot alkohol och tobak. Han säger även att det kan krävas en grundlagsändring för att detta ska kunna ske och att det då även han föreslås en begränsning av de som klassas som “farliga spel”. Han avslutar presskonferensen med att berätta att det handlar om folkhälsan och inte om att det är ett störningsmoment.

Flera spelbolagsaktier har fallit

Efter att uppgifter om ett totalförbud mot viss reklam kom flera spelbolagsaktier fallit på Stockholmsbörsen. Betsson är ett av bolagen som tappat och de var vid lunchtid ner 4,7 procent. Global Gaming har fallit 12 procent på Stockholmsbörsen och LeoVegas hade gått ner omkring nio procent strax innan 12.30 på onsdagen innan presskonferensen.